Hinduen som møtte Jesus
I flere år har Misjonen Jesus leger støttet misjonæren Moses Choudary Gullapalli fra India. Flere tusen mennesker har blitt frelst gjennom hans tjeneste. I november 2013 besøkte han Norge, og her delte han sitt vitnesbyrd med bladet Legedom.
Moses Choudary Gullapalli vokste opp i landsbyen Kurumaddali i delstaten Andhra Pradesh i India. Familien var hinduer og tilba en rekke guder. I India er 80 prosent av befolkningen hinduister. Totalt har de over 30 millioner ulike guder.
Gjennom daglige religiøse seremoniene fikk familien kontakt med en rekke mørke krefter. Da Moses var fem år gammel, mistet han sin far. Noen fiender av familien betalte en heksedoktor som kastet en forbannelse over faren. I lang tid var han syk før han til slutt døde.
– Min mor og mine besteforeldre prøvde alt for å gjøre ham frisk. De ofret dyr til gudene, kontaktet heksedoktorer, gjennomførte ulike seremonier i hindutempelet og sendte ham til sykehus for behandling. Dessverre var det ingen hjelp å få, og faren min led en tragisk død, forteller Moses.
I ti år gråt hans mor, men hun sluttet ikke å be til alle hindugudene. Selv var Moses svært syk, fordi en heksedoktor hadde kastet en forbannelse av sykdom over ham også. Moren var så fortvilet at hun kastet seg ut i en elv for å drukne, men ble heldigvis reddet av noen fiskere. Senere fikk han navnet Moses, som faktisk betyr ”dratt opp av vannet”, slik som Moses i bibelen.
Ropte på Jesus
I India blir folket delt inn i ulike kaster ut i fra deres familie og utdannelse i samfunnet. Selv kom Moses fra en relativ høy kasteklasse. De kristne ble sett på som de laveste i samfunnet, selv om de ikke var en del av hinduenes religion. Det var derfor utenkelig å be til de kristnes gud.
– Vi visste ingen ting om Jesus, bare at han var guden til de kristne. Min mor kjente ingen kristne, og hadde aldri hørt evangeliet før. Likevel ropte hun i ren desperasjon en kveld i 1959:
– Å, Jesus. Jeg har hørt at du ikke er vår gud, men jeg kommer til deg og ber om at du må helbrede mitt eneste barn. Hvis du gjør det, skal jeg tjene deg resten av livet.
– I samme øyeblikk kom Guds kraft inn i rommet og helbredet meg og satte meg fri.
Møtte Jesus
For moren til Moses var dette en sjokkerende opplevelse. Hvordan var det mulig at guden til de kristne, som var lavest i samfunnet, kunne hjelpe en hinduistisk enke? Etter hvert fikk hun kontakt med en pinsemenighet og ble frelst. For Moses skulle det likevel gå sju år før han ble kjent med Jesus
– Selv om jeg ble helbredet, gav jeg ikke mitt liv til Jesus. Jeg så på ham som en helbreder, men ikke min frelser, selv om jeg kjente at han kalte på meg. I tillegg var jeg bitter og følte meg alene på grunn av alt som skjedde med min far.
Moses opplevde mye motgang, og rotet seg bort i en rekke problemer. Han giftet seg likevel med en kristen dame, men var ingen god mann. I april 1966 skjedde det likevel noe som forandret hans liv.
– Jeg var frustrert over et liv uten mening og ville ta livet mitt. En kveld kom Jesus til meg på rommet og sa:
– Hvis du ikke vil ha livet ditt, gi det til meg, og jeg vil gi det mening og verdi.
– Jeg kalte på ham, og det var som om noe fra en annen verden kom over meg. Jeg ble en helt ny person fra første sekund, og jeg følte meg ren og tilgitt.
I to uker låste Moses seg inn på et rom, hvor han ba og leste Guds ord. Etter hvert begynte han på en bibelskole og fikk kontakt med en amerikansk misjonær. I 1972 reiste han til en bibelskole i Amerika. I 2,5 år så han ikke familien sin, men kom hjem som en forvandlet mann.
Besøkte Norge
Moses ønsket å spre evangeliet til hinduene i hjemlandet, men det var ikke lett. Hvordan skulle han klare det?
– Er du hvit misjonær får du full respekt, men en konvertert hindu, vil få større utfordringer. En hindu fra en høyere kaste ville aldri høre på en fra lavere kaste. Når du i tillegg var kristen, ble du plassert nederst på rangstigen. Selv for konverterte hinduer, var det vanskelig å glemme kastesystemet.
Etter hvert ledet Gud ham til USA på nytt. Under studiet leste han om den skandinaviske pinsevekkelsen, og fikk interessen for byen Kristiansand. På hjemreisen til India besøkte han derfor Norge. Den 4. desember 1981 ankom han Kristiansand uten å kjenne noen eller vite hva han skulle gjøre.
– Jeg satt i to timer på togstasjonen og ba Gud gjøre sin vilje. En mann ledet meg først til Frelsesarmeen, og etter hvert fikk jeg kontakt med flere pastorer i ulike menigheter.
Startet barnehjem
I tiden etter besøket i Norge fikk han ideen om å starte et barnehjem. Tanken var at barna skulle bli kjent med Jesus, og samtidig få seg en utdannelse, slik at de kunne klare seg bra i det utfordrende kastesystemet i landet.
– Vi hadde lite penger, men vi begynte å bruke vårt eget hus. I en lang periode hadde jeg og familien 22 barn hjemme hos oss. Jeg og kona ropte til Gud om penger, og plutselig en dag mottok jeg en sjekk fra Norge på 20.000 kroner. I dag vet jeg fortsatt ikke hvem som sendte pengene.
I 1982 startet Moses organisasjonen Maranatha Visvasa Samajam i Vijayawada. Senere kalte Gud ham til byene Hyderabad og Visakhapatnam. I dag har han tre bibelskoler, tre barnehjem med 350 barn og et aldershjem. I tillegg driver han et stort tv-arbeid og støtter 160 misjonærer. Flere hundre menigheter har blitt plantet og tusener av mennesker er blitt frelst. Mange av disse er barn fra barnehjemmene.
– De fleste av barna har bodd på gaten uten mat og fremtid. Vi hjelper dem med god utdannelse. I dag er flere av barna blitt advokater, doktorer, ingeniører og professorer, forteller Moses.
Gjennom årene har Moses besøkt Norge en rekke ganger. I 2001 kom Svein-Magne Pedersen i kontakt med ham og reiste selv ned til India på besøk. Siden da har Misjonen Jesus Leger vært med på å støtte Moses og hans barnehjem.
– Jeg gleder meg stort over den hjelpen som Misjonen Jesus Leger har gitt gjennom årene. Evangeliet må frem, og da er vi avhengig av at folk ber og støtter oss økonomisk. Gud har store planer for fremtiden, avslutter Moses.