Hovedside
  Gudskontakten
- Veien til frelse
  Himmelnøkkelen
- Frelse på 10 minutter
  KONTAKT OSS
  Forbønn
  Møter
  Støtte til MJL
  Telekirken
  Bladet Legedom
  Produkter
  Vitnesbyrd
  Artikler
  Video
  Hvem er vi
    English
 

Evangelist
Svein-Magne Pedersen
Daglig leder i
Misjonen Jesus Leger


© 2018 Misjonen Jesus Leger. Kopiering av materiale fra dette nettstedet for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

 
Olav Olavsen, kaptein på «Nybræna»:
Guds eventyr for hvalfangeren

HØRER NÅ GODT: Olav Olavsen smiler som en sol etter å ha blitt helbredet for svekket hørsel i venstre øret. – Nå kjenner jeg meg frisk og opplagt for nye oppdrag, sier den kjente hvalfangeren fra Lofoten.
Hele sitt liv har han levd av hvalfangst. Kaptein Olav Olavsen (68) har ingen planer om å pensjonere seg. Gjennom et langt liv som hvalfanger har han fått være med på mange eventyr ute på havet. Men Gud hadde et «eventyr» for Olavsen også. Det skjedde i Svolvær.

Tekst og foto: Johan Hovda

Olav Olavsen er så ekte lofotværing som det går an å bli. Han vokste opp på Leknes hvor han har bodd hele sitt liv. I ungdommen gikk han i lære hos faren som hvalfanger. Olav tok utdanning som kaptein. I 1964 kjøpte han fiske- og hvalfangstskuten Salktind, som noen år senere ble solgt. Senere kjøpte fiske- og hvalfangstskuten Nybræna på 70 fot, som han fortsatt har. Denne båten skulle senere bli landskjent.

– Hvalsesongen varer fra april til slutten av juli, forteller Olav. På høsten driver vi med sildefiske og på vinterstid fisker vi torsk, hyse og sei.

Olav lever og ånder for livet på sjøen. – Det har vært mange fine turer, ute på havet, sier han og ser tilbake på et langt liv. Han har ikke lyst til å gi seg enda. – Så lenge helsa holder er alt vel, sier han. – Hvorfor skal jeg slutte nå?

Trøbbel med Greenpeace

Som hvalfanger har Olav vært i medienes søkelys, mer enn en gang. Han husker godt debatten om hvalfangst som gikk på 80- og 90- tallet. Hvalfangsten ble stoppet under Brundtland-regjeringen i 1987, men ble tillatt igjen fra 1992.

Gjennom årene har Olav hatt trøbbel med både organisasjonene Greenpeace og Sea Shepherd. I mai 1986 opplevde han da han lå i Vardø at to representanter fra Greenpeace kom opp i båten og lenket seg fast i utsiktstønna. På kaien stod filmfolk fra Greenpeace for å filme eventuelle konflikter. Men Olav tok i det stille kontakt med det lokale politiet og sammen la de en plan for å få demonstrantene bort uten medieoppstyr. Etter å ha proviantert for neste fangst, satte Nybræna rett ut mot Østerhavet om kvelden.

– Det blåste frisk bris og temperaturen var på en grad, forteller Olav. Etter hvert ble de to både redde og trette og ville forhandle.

– Vi avtalte å sette dem av i Svartnes ved Vardø. Etter hvert kom de ned fra tønna og vi bød dem en kopp kaffe. På Svartnes stod det lokale politiet og tok imot dem. En av demonstrantene har siden trukket seg ut av Greenpeace og bedt Olav personlig om unnskyldning. – Det synes jeg er skvært og ærlig gjort, sier Olav.

Oppdrag utført

I årene 1987 til 1992 var Olav fisker på heltid. I 1992 åpnet det seg en ny mulighet for hvalfangst. Olavsen ble engasjert for en forskningsfangst på vågehval av Fiskeriforskning i Tromsø. Turen skulle ikke gå uten komplikasjoner. Kystvakta gjorde Olavsen oppmerksom på at Greenpeace hadde satt inn fartøyet Solo for å hindre oppdraget.

– «Solo» var ingen liten båt, forteller Olav. – Båten hadde noe av det mest moderne utstyr som var å oppdrive, og en kjempemoderne radar. Den hadde også plattform for helikopter. Solo kan sammenlignes med de største supplybåter som blir brukt i den norske oljevirksomheten.

– Vi kom til Vardø og reiste videre østover til russesonen hvor vi for anledningen hadde tillatelse til å skyte hval. Solo lå stadig og voktet på oss, men vi ga ikke opp og la en plan. Det ble varslet om tåke. Vi gjorde endeveis tilbake til Vardø. Derfra dro vi hurtig videre til Båtsfjord og så rett nord ut mot Barentshavet. Solo klarte ikke følge oss og vi var endelig kvitt dem. I tåken gikk turen østover igjen. I tre dager lette Solo etter oss, men de lyktes ikke, sier Olav fornøyd.

Over radioen meldte Solo senere at de dro sørover. – Jeg sendte dem et telegram. Der fortalte jeg at vi hadde påtatt oss et oppdrag for norske myndigheter, som vi aktet å fullføre. Vi takket dem for laget, og beklaget at vi måtte forlate dem, sier Olav godlynt.

Nybræna forsøkt senket

Julen 1992 opplevde hvalfangeren igjen motstand. Paul Watson, lederen for Sea Shepherd med mannskap kom til Lofoten. Tredje juledag oppdaget Olav til sin forferdelse at båten hadde tatt inn vann. Etter å ha lenset den viste det seg at bunnkrana var åpnet. Saken ble politianmeldt, med klare bevis som pekte mot Sea Shepherd. Paul Watson ble funnet medskyldig i ugjerningen og idømt 120 dagers fengsel.

I 1997 ble Watson fengslet av nederlandske myndigheter grunnet «Nybræna» saken og begjært utlevert til Norge for å sone dommen. Han ble ikke utlevert, men sonte dommen på 80 dager i Nederland. Siden har Watson ikke vist seg i Norge. – Det var denne dommen som var med på å sette sluttstrek for Watsons virksomhet i Norge, sier Olav.

Svekket hørsel

Olav anslår han har skutt rundt 2000 hval i sitt liv. Med all den støyen som fiske og hvalfangsten har medført, har gjort at han de ti siste årene har slitt med svekket hørsel.

– Jeg bruker ikke hørselvern når jeg er ute på hvalfangst, for jeg må følge med på hva de andre sier, og reagere raskt når hvalen er på skuddhold, sier han.

Olav hadde svekket hørsel på begge ørene, mest i venstre øret. Kona Åse forteller at lydnivået på tv-en var ubehagelig høyt.

– Det var direkte trasig, sier hun. Når hun eller andre snakket til Olav, spurte ham dem ofte «Ka du sa».

Guds eventyr for hvalfangeren

Gjennom bladet Legedom fikk de greie på at helbredelses-evangelist Svein-Magne Pedersen skulle ha mirakelseminarer den 28. og 29. april på Norlandia Vestfjord Hotell på Svolvær. Olav kom på seminaret på søndag. Han fikk med seg undervisningen, som var med å skape forventning til hva Gud ville gjøre.

– Da Svein-Magne stakk fingrene inn i ørene på meg og bad for meg, hørtes det som en motordur i det venstre øret, forteller Olav. – Det var litt ubehagelig, det hørtes nesten ut som du var om bord i en båt.

Rett etter forbønnen merket Olav at noe hadde skjedd.

– Jeg kunne fint høre musikken som ble spilt rolig i bakgrunnen, forteller han. – Jeg ble overrasket da jeg også kunne høre den lavmælte samtalen mellom min kone og en venninne som satt i nærheten. Sånt var utenkelig før. Det var en utrolig opplevelse. Svein-Magne intervjuet meg om det som hadde skjedd, og også om livet mitt som hvalfanger. Folk gledet seg over å høre om min helbredelse, sier Olav glad.

Ny hvalfangst

Siden har Olav vært bra. Nå har de fjernsynet på et behagelig og normalt nivå hjemme. – Det er slutt på å spørre folk «Ka du sa», nå hører jeg helt fint, sier Olav.

Bare tre dager etter helbredelsen feiret Olav 3. mai sitt 68. år. Nå uten svekket hørsel. Den 5. mai dro han på nok en hvalfangsttur, med en kvote på 21 hval. Men det byr nok ikke på noe problem for den sjøvante, erfarne og nyhelbredete hvalfangeren fra Leknes.


© 2018 Misjonen Jesus Leger. Kopiering av materiale fra dette nettstedet for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

SLIK KAN DU BLI HELBREDET
(Bok)

En veiviser til helbredelse av Svein-Magne Pedersen

De gode nyhetene om at Gud ønsker å helbrede alle mennesker fra alle sykdommer trenger å bli spredt viden om. Lenge har Svein-Magne gått og tenkt på å utgi en enkel og liketil bok om dette viktige emnet. Når dette leses, er den snart ferdig trykt og klar til salg.

Boken tar for seg de grunnleggende sannhetene om helbredelse. Opp gjennom kirkehistorien har teologien om helbredelse blitt utvannet og gjort kraftløs. Vi trenger derfor å trenge inn i Bibelens kilde til visdom om dette emnet. Boken rydder bort misforståelser og en feilaktig og svak teologi om dette emnet. Deretter gir den svaret på hva vi skal tro, hvordan vi skal tro og hvordan vi skal ta imot Guds sjenerøse gave. Punkt for punkt blir du veiledet inn i Guds rike skattkammer av visdom som du trenger å kjenne til for å motta din helbredelse.

Mot slutten av boken er det to bønner om helbredelse som du kan be, samt et bilde av Svein-Magnes hånd. Flere kan vitne om at de er blitt helbredet ved å be disse bønnene eller ved å legge sin hånd mot Svein-Magnes hånd – eller ved å legge hans hånd mot det syke sted. Det kan også du gjøre og forvente et mirakel fra Gud.

Boken Slik kan du bli helbredet er nøkkelen som du trenger å kjenne til for kunne bli frisk.


Les mer


Gud vil at jordens folk skal kjenne ham som underets Gud:

Du er en Gud som gjør under. Du har kunngjort din styrke blant folkene.
Salme 77:15